Çocukların Gözünden Kayıplar Nasıl Yaşanıyor Olabilir?

Üzüntüye Yer Açabilmenin Duygusal Regülasyona Olan Etkisi

Kaybetmek, kaybedilenin ardından gelen üzüntüyü taşımak, özlemek…Bazen bu kelimeleri ifade etmek bile içimizde tarifleyemediğimiz hisler yaratabiliyor. Ne söyleyeceğimizi bilemediğimiz anlarda kaybın ardından gelen hisleri daha az konuşma eğiliminde olabiliyoruz. Hatta kaybın yarattığı boşluğu doldurmaya çabalıyor olabiliriz fark etmeden. Acıyı hafifletmek, daha az üzülmek ve yaşamaya devam edebilmek için.

Çocuklar da hayatın içinde doğal olarak, kontrolümüzün olmadığı bazı kayıplar yaşayabiliyorlar. Çok sevdiği arkadaşı başka bir şehre taşınabiliyor, ev ya da okulunu değiştirmek zorunda kalabiliyor; öğretmeni değişebiliyor, sevdiklerini kaybedebiliyor veya okula başlarken annebabasıyla yakın temasta olma halini kaybedebiliyor…

Kayıplar sadece fiziksel olarak hayatımızdan bir şeyin veya birilerinin gitmesi anlamına gelmiyor aslında. Duygusal ve ilişkisel kayıplarımız hayatın içinde biz istemesek de var ve olmaya devam edecek. Ve çocukların bu kayıpları nasıl karşıladıkları bizlerin kayıp karşısındaki tutumundan ve hislerinden doğrudan etkilenebiliyor.

Postanın devamını okumak ve çocukların kayıplarının ardından gelen hisleri olduğu gibi yaşamalarına destek olmak için yapabileceklerini öğrenmek istersen aşağıda yer alan “upgrade” tuşuna basarak ücretli üyelik sistemine geçiş yapabilirsin. “Dene” adımında yer alan önerileri hayata geçirmenin çocuğuna iyi geldiği gibi sana da iyi geldiğini fark edebilirsin.

Subscribe to OG Haftalık Posta to read the rest.

Become a paying subscriber of OG Haftalık Posta to get access to this post and other subscriber-only content.

Already a paying subscriber? Sign In.

Reply

or to participate.